Временска зонаВреме во Венецуела
Површина91.645 km²
Население27,2 милиони
Густина на население297,1 / km²
Поштенски Броеви0000, 1000, 1010 (425 повеќе)
Телефонски Броеви212, 232, 234 (61 повеќе)
Бизниси во Венецуела201.377
Градови135
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
1000 - 1090Distrito Capital22
1070 - 1080, 1201 - 1246Миранда (венецуелска држава)28
1160 - 1168Варгас5
2001 - 2053Карабобо19
2052 - 2055, 4101 - 4167Фалкон19
2101 - 2128, 2334 - 2340Арагва27
2201 - 2216Кохедес9
2301 - 2358Гварико16
3001 - 3063Лара25
3101 - 3157Трухилјо (венецуелска држава)38
3137 - 3141, 4001 - 4047Зулија30
3201 - 3222Јаракуј11
3301 - 3357Португеса16
5001 - 5065Тачира24
5063 - 5067, 7001 - 7011Апуре10
5101 - 5154Estado Mérida26
5201 - 5224Баринас14
6001 - 6057Анзоатеги20
6101 - 6168Сукре (венецуелска држава)19
6201 - 6226Монагас20
6301 - 6322Нуева Еспарта8
8001 - 8057Боливар (венецуелска држава)12

(428) Поштенски Броеви во Венецуела

Поштенски БројГрадАдминистративен регионГрадска популација
0000
1000CaricuaoDistrito Capital
1010КаракасDistrito Capital3.000.000
1011КаракасDistrito Capital3.000.000
1020Distrito Capital
1030Distrito Capital
1040Distrito Capital
1041Distrito Capital
1050КаракасDistrito Capital3.000.000
1052Distrito Capital
1053КаракасDistrito Capital3.000.000
1060КаракасDistrito Capital3.000.000
1061КаракасDistrito Capital3.000.000
1062КаракасDistrito Capital3.000.000
1064Distrito Capital
1070Миранда (венецуелска држава)
1071КаракасDistrito Capital3.000.000
1073Миранда (венецуелска држава)
1080Миранда (венецуелска држава)
1081КаракасDistrito Capital3.000.000
1083КаракасDistrito Capital3.000.000
1086Distrito Capital
1090Distrito Capital
1160Варгас
1161
1162MaiquetíaВаргас52.564
1165CaraballedaВаргас37.824
1166Варгас
1168Варгас
1201Los TequesМиранда (венецуелска држава)140.617
1203CarrizalМиранда (венецуелска држава)40.618
1204San Antonio de Los AltosМиранда (венецуелска држава)63.873
1209Ocumare del TuyМиранда (венецуелска држава)166.072
1210CharallaveМиранда (венецуелска држава)129.182
1211CúaМиранда (венецуелска држава)182.558
1212San Francisco de YareМиранда (венецуелска држава)
1214Миранда (венецуелска држава)
1215Santa TeresaМиранда (венецуелска држава)278.890
1220GuarenasМиранда (венецуелска држава)181.612
1221GuatireМиранда (венецуелска држава)191.903
1223КаракасDistrito Capital3.000.000
1224TapipaМиранда (венецуелска држава)
1225Миранда (венецуелска држава)
1226PanaquireМиранда (венецуелска држава)
1228Миранда (венецуелска држава)
1231Миранда (венецуелска држава)
1232Миранда (венецуелска држава)
1235San José de BarloventoМиранда (венецуелска држава)
1236
1238CúpiraМиранда (венецуелска држава)
1241El ClavoМиранда (венецуелска држава)
1243Миранда (венецуелска држава)
1245MachurucutoМиранда (венецуелска држава)
1246Миранда (венецуелска држава)
1262Distrito Capital
2001ValenciaКарабобо1.385.083
2002ValenciaКарабобо1.385.083
2003ValenciaКарабобо1.385.083
2005NaguanaguaКарабобо
2006San DiegoКарабобо
2010GüigüeКарабобо71.530
2015GuacaraКарабобо151.752
2016GuacaraКарабобо151.752
2017Карабобо
2018San JoaquínКарабобо41.630
2035TocuyitoКарабобо
2039Карабобо
2040BejumaКарабобо
2041Карабобо
2042MontalbánКарабобо
2044BejumaКарабобо
2050Puerto CabelloКарабобо174.000
2051Карабобо
2052Фалкон
2053TocuyitoКарабобо
2054ChichirivicheФалкон12.500
2055TucacasФалкон12.500
2101MaracayАрагва1.754.256
2102MaracayАрагва1.754.256
2103MaracayАрагва1.754.256
2104MaracayАрагва1.754.256
2105Арагва
2107MaracayАрагва1.754.256
2110ChoroníАрагва
2112Ocumare de la CostaАрагва
2113ChoroníАрагва
2114Ocumare de la CostaАрагва
2115TurmeroАрагва344.700
2116Арагва
2117Palo NegroАрагва128.875
2118El ConsejoАрагва
2119Арагва
2120Миранда (венецуелска држава)
2121La VictoriaАрагва87.045
2122CaguaАрагва119.033
2123Арагва
2125Арагва
2126Villa de CuraАрагва76.614
2127Арагва
2128Арагва
2201San CarlosКохедес77.192
2203Кохедес
2204CojedesКохедес
2206TinacoКохедес
2207Кохедес
2209TinaquilloКохедес82.145
2213Кохедес
2214El PaoКохедес
2216Кохедес
2301San Juan de los MorrosГварико87.739
2302Сукре (венецуелска држава)
2303Гварико
2304Гварико
2305Гварико
2311Арагва
2312CalabozoГварико117.132
2316Гварико
2319Гварико
2320Altagracia de OritucoГварико40.052
2332ZarazaГварико41.483
2334BarbacoasАрагва
2335CamataguaАрагва
2338Арагва
2340Арагва
2350Гварико
2351Гварико
2354Гварико
2355Гварико
2356Гварико
2358Гварико
3001БаркисиметоЛара809.490
3004Лара
3009Лара
3015Лара
3016Лара
3021БаркисиметоЛара809.490
3023CabudareЛара
3025Лара
3028SarareЛара
3031Лара
3032Лара
3033Лара
3034Лара
3050CaroraЛара93.788
3051Лара
3052Лара
3054Лара
3055Лара
3056Лара
3057El TocuyoЛара53.099
3058Лара
3059Лара
3060Лара
3061QuíborЛара41.526
3063Лара
3101ValeraТрухилјо (венецуелска држава)93.756
3102TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3103BoconóТрухилјо (венецуелска држава)
3104TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3105TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3106TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3107TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3108TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3109Трухилјо (венецуелска држава)
3110Трухилјо (венецуелска држава)
3112Estado Mérida
3113Трухилјо (венецуелска држава)
3115BoconóТрухилјо (венецуелска држава)
3116Трухилјо (венецуелска држава)
3118BoconóТрухилјо (венецуелска држава)
3119BoconóТрухилјо (венецуелска држава)
3122TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3123TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3124TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3125TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3127Трухилјо (венецуелска држава)
3128TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3129TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3132Трухилјо (венецуелска држава)
3133Estado Mérida
3134Трухилјо (венецуелска држава)
3135TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3136Трухилјо (венецуелска држава)
3137Зулија
3140Трухилјо (венецуелска држава)
3141Зулија
3145Трухилјо (венецуелска држава)
3146Трухилјо (венецуелска држава)
3147TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3149Трухилјо (венецуелска држава)
3150TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3151Трухилјо (венецуелска држава)
3152BoconóТрухилјо (венецуелска држава)
3153Трухилјо (венецуелска држава)
3154TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3156TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3157TrujilloТрухилјо (венецуелска држава)38.110
3158Зулија
3164Зулија
3201Јаракуј
3202ChivacoaЈаракуј45.904
3203YaritaguaЈаракуј89.662
3205NirguaЈаракуј30.188
3206Јаракуј
3207Јаракуј
3209Јаракуј
3210Јаракуј
3211Јаракуј
3214NirguaЈаракуј30.188
3222Јаракуј
3301AcariguaПортугеса143.704
3302Португеса
3303AraureПортугеса73.054
3304Португеса
3305Португеса
3306Португеса
3307Португеса
3309Villa BruzualПортугеса27.993
3317Португеса
3350GuanareПортугеса112.286
3351Португеса
3352Португеса
3353Португеса
3354Португеса
3355Португеса
3357Португеса
4001MaracaiboЗулија2.225.000
4002MaracaiboЗулија2.225.000
4004MaracaiboЗулија2.225.000
4005MaracaiboЗулија2.225.000
4011San Carlos del ZuliaЗулија56.582
4012Зулија
4013CabimasЗулија200.818
4014Зулија
4015Зулија
4016LagunillasЗулија44.257
4017Зулија
4018
4019Ciudad OjedaЗулија
4020Зулија
4021Зулија
4022San Carlos del ZuliaЗулија56.582
4031
4032Зулија
4033Зулија
4036Зулија
4037Зулија
4041
4043MachiquesЗулија62.968
4044Зулија
4045Зулија
4046Зулија
4047La Villa del RosarioЗулија65.011
4101CoroФалкон195.227
4102Фалкон
4103Фалкон
4104Фалкон
4109Фалкон
4110Фалкон
4114Фалкон
4117Фалкон
4118DabajuroФалкон
4132CoroФалкон195.227
4136Фалкон
4137Фалкон
4150Punto FijoФалкон131.784
4152Фалкон
4154Punta CardónФалкон58.926
4167Puerto CumareboФалкон
5001San CristóbalТачира246.583
5002Тачира
5003San Juan de ColónТачира38.233
5007
5009Тачира
5010Тачира
5012TáribaТачира27.432
5015Тачира
5017Тачира
5020Тачира
5021Тачира
5022La GritaТачира
5027Тачира
5030
5032Тачира
5033Тачира
5036Тачира
5037MichelenaТачира
5038Тачира
5048Тачира
5051La GritaТачира
5054QueniqueaТачира
5058PregoneroТачира
5062RubioТачира51.568
5063GuasdualitoАпуре30.860
5065Тачира
5067Апуре
5101Мерида (Венецуела)Estado Mérida300.000
5102Мерида (Венецуела)Estado Mérida300.000
5105Estado Mérida
5106Estado Mérida
5107JajíEstado Mérida
5108Мерида (Венецуела)Estado Mérida300.000
5110Мерида (Венецуела)Estado Mérida300.000
5111EjidoEstado Mérida106.915
5112Estado Mérida
5114Estado Mérida
5115Мерида (Венецуела)Estado Mérida300.000
5116Estado Mérida
5124Estado Mérida
5129MucurubáEstado Mérida
5130MucuchíesEstado Mérida
5131Estado Mérida
5133BailadoresEstado Mérida
5134Estado Mérida
5138Estado Mérida
5141Estado Mérida
5142Estado Mérida
5143Тачира
5144Estado Mérida
5145El VigíaEstado Mérida59.092
5147San Carlos del ZuliaЗулија56.582
5148Зулија
5154Estado Mérida
5201BarinasБаринас353.442
5203Баринас
5206BarinitasБаринас34.397
5207Баринас
5208Баринас
5210Баринас
5213Баринас
5214Баринас
5216Баринас
5217Баринас
5219Баринас
5220Баринас
5221Баринас
5224SabanetaБаринас
6001BarcelonaАнзоатеги424.795
6002Анзоатеги
6003AnacoАнзоатеги117.596
6005Миранда (венецуелска држава)
6007CantauraАнзоатеги33.040
6008ClarinesАнзоатеги
6009Анзоатеги
6012Анзоатеги
6014Анзоатеги
6016Анзоатеги
6020OnotoАнзоатеги
6022Puerto PírituАнзоатеги
6023Puerto La CruzАнзоатеги370.000
6027Анзоатеги
6032Анзоатеги
6048San MateoАнзоатеги
6050El TigreАнзоатеги150.999
6052Анзоатеги
6054San José de GuanipaАнзоатеги62.128
6055Анзоатеги
6057Анзоатеги
6101CumanáСукре (венецуелска држава)257.783
6102ArayaСукре (венецуелска држава)
6106Сукре (венецуелска држава)
6107MarigüitarСукре (венецуелска држава)
6110Сукре (венецуелска држава)
6123Сукре (венецуелска држава)
6126Сукре (венецуелска држава)
6150CarúpanoСукре (венецуелска држава)112.082
6152Сукре (венецуелска држава)
6154Сукре (венецуелска држава)
6155Сукре (венецуелска држава)
6156Сукре (венецуелска држава)
6160Сукре (венецуелска држава)
6161GüiriaСукре (венецуелска држава)40.000
6163Сукре (венецуелска држава)
6164Río CaribeСукре (венецуелска држава)
6167Сукре (венецуелска држава)
6168CasanayСукре (венецуелска држава)
6201MaturínМонагас410.972
6202MaturínМонагас410.972
6204Монагас
6206Aragua de MaturínМонагас
6207Монагас
6208Монагас
6209Монагас
6210Монагас
6211Монагас
6213Монагас
6214Монагас
6215Монагас
6216Монагас
6218Монагас
6219Монагас
6221Монагас
6223Монагас
6224Монагас
6225Монагас
6226Монагас
6301Нуева Еспарта
6304Нуева Еспарта
6309Juan GriegoНуева Еспарта28.256
6311La AsunciónНуева Еспарта35.084
6316PampatarНуева Еспарта
6318
6320Нуева Еспарта
6321Нуева Еспарта
6322Santa AnaНуева Еспарта
6401Делта Амакуро
7001San Fernando ApureАпуре78.779
7002AchaguasАпуре
7003Апуре
7004San Juan de PayaraАпуре
7005BruzualАпуре
7007San Fernando ApureАпуре78.779
7010Апуре
7011ElorzaАпуре
7101Puerto AyacuchoАмазонас (венецуелска држава)52.526
8001Ciudad BolívarБоливар (венецуелска држава)338.000
8003Боливар (венецуелска држава)
8007CabrutaГварико
8009MaripaБоливар (венецуелска држава)
8011Santa Elena de UairénБоливар (венецуелска држава)29.795
8013Боливар (венецуелска држава)
8050Ciudad GuayanaБоливар (венецуелска држава)746.535
8051Ciudad GuayanaБоливар (венецуелска држава)746.535
8052UpataБоливар (венецуелска држава)53.685
8054Боливар (венецуелска држава)
8055GuasipatiБоливар (венецуелска држава)
8056Боливар (венецуелска држава)
8057Боливар (венецуелска држава)

Венецуела

Венецуела (официјално: Боливарска република Венецуела, шпански: República Bolivariana de Venezuela) — земја во северниот дел од Јужна Америка. На север излегува на Карипското море, граничи со Гвајана на исток, со Бразил на југ и со Колумбија на запад. Нејзин г..  ︎  Страницата со Википедија Венецуела