Временска зонаВреме на Кабо Верде
Површина4.033 км²
Население508.659
Густина на население126,1 / km²
Поштенски Броеви1110, 1120, 1139 (28 повеќе)
Бизниси во Зелен ’Рт2.155
Градови23
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
1110 - 1139Concelho da Ribeira Grande3
2110 - 2115Concelho de São Vicente3
7329 - 7425Concelho de São Salvador do Mundo2
7600 - 7602Concelho da Praia3

(31) Поштенски Броеви во Зелен ’Рт

Поштенски БројГрадАдминистративен регионГрадска популација
1110Ribeira GrandeConcelho da Ribeira Grande2.950
1120Ribeira GrandeConcelho da Ribeira Grande2.950
1139Ribeira GrandeConcelho da Ribeira Grande2.950
1210
1310Porto NovoConcelho do Porto Novo5.580
2110MindeloConcelho de São Vicente70.611
2111MadeiralConcelho de São Vicente
2115MadeiralConcelho de São Vicente
3120Vila da Ribeira BravaConcelho da Ribeira Brava5.324
3121Tarrafal de São NicolauConcelho do Tarrafal de São Nicolau5.039
4110EspargosSal Municipality6.173
4111Santa MariaSal Municipality17.231
5110Vila de Sal ReiConcelho da Boa Vista2.122
5129João GalegoConcelho da Boa Vista
6110Vila do MaioConcelho do Maio3.009
7110TarrafalConcelho do Tarrafal6.463
7215Concelho de São Miguel
7310AssomadaConcelho de Santa Catarina7.927
7329PicosConcelho de São Salvador do Mundo3.778
7410Pedra BadejoConcelho de Santa Cruz9.343
7425PicosConcelho de São Salvador do Mundo3.778
7515São DomingosConcelho de São Domingos1.850
7600ПрајаConcelho da Praia113.364
7601ПрајаConcelho da Praia113.364
7602ПрајаConcelho da Praia113.364
7629Cidade VelhaConcelho de Ribeira Grande de Santiago2.148
8110Porto dos MosteirosConcelho dos Mosteiros477
8220São FilipeConcelho do São Filipe8.189
8235Cova FigueiraConcelho de Santa Catarina do Fogo15.350
9110Vila Nova SintraConcelho da Brava1.813
9125Nossa Senhora do MonteConcelho da Brava

Зелен ’Рт

Зелен ’Рт (португалски: Cabo Verde) или официјално Република Зелен ’Рт е независна островска држава во Атлантскиот Океан на околу 570 километри оддалеченост од Западна Африка. Островите, кои заземаат вкупна површина од нешто повеќе од 4.000 километри квадратни..  ︎  Страницата со Википедија Зелен ’Рт