Временска зонаВреме во Индија
Население1,2 милијарди
Поштенски Броеви000000, 100001, 100002 (22.238 повеќе)
Телефонски Броеви11, 120, 121 (2.653 повеќе)
Бизниси во Индија6.735.330
Градови3.394
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
100001 - 124508National Capital Territory of Delhi194
120001 - 136203Харајана413
134102 - 134152, 160001 - 161101Чандигар116
140001 - 160162Пенџаб (Индија)644
171001 - 179204Химачал Прадеш464
180001 - 194404Џаму и Кашмир236
200120 - 301201Утар Прадеш1.906
300301 - 355205Раџастан1.095
360001 - 396590Гуџарат1.166
362520 - 362540, 396210 - 396220Даман и Диу6
400001 - 402604, 404001 - 445402Махараштра1.809
403001 - 403806Гоа95
450001 - 488448Мадја Прадеш936
490001 - 497778Чатисгар314
500000 - 509401Telangana438
515001 - 560269Андра Прадеш1.257
541325 - 591346Карнатака1.443
600001 - 678733Тамил Наду2.296
605001 - 605501, 609601 - 609609Пондишери35
670001 - 695618Керала1.900
682554 - 682558Лакадиви4
700001 - 743744Западен Бенгал1.445
737101 - 737139Сиким23
744101 - 744304Андамани и Никобари26
751001 - 770076Одиша1.015
781001 - 795115Асам607
790001 - 792131Аруначал Прадеш59
793001 - 794115Мегалаја66
795001 - 795159, 797102 - 797108Манипур59
796001 - 796911Мизорам53
797001 - 798627Нагаланд44
799001 - 799290Трипура91
800001 - 824303, 841101 - 855456Бихар945
814101 - 835350Џарканд427

Интерактивна мапа

(22.241) Поштенски Броеви во Индија

Поштенски БројГрадАдминистративен регионНаселениеПовршина
000000NellikkuppamТамил Наду
100001National Capital Territory of Delhi
100002Њу ДелхиNational Capital Territory of Delhi
102201GhāziābādУтар Прадеш
110001DelhiNational Capital Territory of Delhi78.06414,4 km²
110002DelhiNational Capital Territory of Delhi248.61711,6 km²
110003DelhiNational Capital Territory of Delhi106.74213,3 km²
110004DelhiNational Capital Territory of Delhi5.0561,273 km²
110005DelhiNational Capital Territory of Delhi242.4006,6 km²
110006DelhiNational Capital Territory of Delhi203.1047 km²
110007DelhiNational Capital Territory of Delhi244.43211,1 km²
110008DelhiNational Capital Territory of Delhi113.4063,857 km²
110009DelhiNational Capital Territory of Delhi315.93113,2 km²
110010Њу ДелхиNational Capital Territory of Delhi191.99630,4 km²
110011DelhiNational Capital Territory of Delhi15.5304,635 km²
110012Њу ДелхиNational Capital Territory of Delhi42.54112 km²
110013DelhiNational Capital Territory of Delhi39.0323,995 km²
110014DelhiNational Capital Territory of Delhi53.8574,092 km²
110015DelhiNational Capital Territory of Delhi249.7548 km²
110016DelhiNational Capital Territory of Delhi95.8895,9 km²
110017DelhiNational Capital Territory of Delhi216.3488 km²
110018DelhiNational Capital Territory of Delhi352.62711,1 km²
110019DelhiNational Capital Territory of Delhi206.5668,4 km²
110020Њу ДелхиNational Capital Territory of Delhi169.9796,5 km²
110021DelhiNational Capital Territory of Delhi61.38114,2 km²
110022DelhiNational Capital Territory of Delhi45.3183,756 km²
110023DelhiNational Capital Territory of Delhi61.7324,981 km²
110024DelhiNational Capital Territory of Delhi79.6023,754 km²
110025DelhiNational Capital Territory of Delhi154.90113,1 km²
110026DelhiNational Capital Territory of Delhi96.3353,56 km²
110027DelhiNational Capital Territory of Delhi187.3586,1 km²
110028Њу ДелхиNational Capital Territory of Delhi67.9113,681 km²
110029DelhiNational Capital Territory of Delhi35.9972,357 km²
110030DelhiNational Capital Territory of Delhi208.97819,1 km²
110031DelhiNational Capital Territory of Delhi256.4896,3 km²
110032DelhiNational Capital Territory of Delhi372.8239,1 km²
110033DelhiNational Capital Territory of Delhi161.0305,4 km²
110034DelhiNational Capital Territory of Delhi232.4508,4 km²
110035DelhiNational Capital Territory of Delhi138.4434,967 km²
110036DelhiNational Capital Territory of Delhi264.89469,8 km²
110037GurgaonХарајана154.70031,4 km²
110038DelhiNational Capital Territory of Delhi39.29611,5 km²
110039DelhiNational Capital Territory of Delhi169.07558 km²
110040DelhiNational Capital Territory of Delhi170.95447,3 km²
110041DelhiNational Capital Territory of Delhi548.52841,6 km²
110042DelhiNational Capital Territory of Delhi410.20031,1 km²
110043DelhiNational Capital Territory of Delhi581.92890,2 km²
110044FarīdābādХарајана309.29420,8 km²
110045DelhiNational Capital Territory of Delhi143.3676,7 km²
110046DelhiNational Capital Territory of Delhi37.3571,877 km²
Страница 1Следно

Индија

Индија официјално Република Индија (хинди: भारत गणराज्य Bhārat Gaṇarājya; вид. други индиски јазици) е држава лоцирана во Јужна Азија и го зафаќа поголемиот дел од индискиот потконтинент, опфаќајќи многу значајни и историски трговски рути. Со крајбрежје од пре..  ︎  Страницата со Википедија Индија