Временска зонаВреме во Куба
Површина10.984 km²
Население11,4 милиони
Густина на население1.039 / km²
Поштенски Броеви10100, 10200, 10400 (215 повеќе)
Телефонски Броеви21, 22, 23 (13 повеќе)
Бизниси во Куба9.023
Градови142
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
10100 - 19120Хавана (покраина)18
20100 - 22400, 22900 - 24150Пинар дел Рио (покраина)10
22600 - 22800, 32200 - 32500, 33600 - 33800Артемиса (покраина)10
32600 - 33000Мајабеке (покраина)8
40100 - 43300Матанзас (покраина)14
50100 - 53310Вилја Клара (покраина)12
55100 - 57700Сиенфуегос (покраина)7
60100 - 64200Санкти Спиритус (покраина)9
65100 - 67900Сиего де Авила (покраина)10
70100 - 74680Provincia de Camagüey58
75100 - 77700Лас Тунас (покраина)10
80100 - 83310Олгин (покраина)15
85100 - 88200Гранма (покраина)13
90100 - 94310Сантјаго де Куба (покраина)10
95100 - 99420Гвантанамо (покраина)10

(218) Поштенски Броеви во Куба

Поштенски БројГрадАдминистративен регионГрадска популација
10100ХаванаХавана (покраина)2.163.824
10200ХаванаХавана (покраина)2.163.824
10400ХаванаХавана (покраина)2.163.824
10500ХаванаХавана (покраина)2.163.824
10700Diez de OctubreХавана (покраина)227.293
10800Rancho BoyerosХавана (покраина)
10900Arroyo NaranjoХавана (покраина)210.053
11000San Miguel del PadrónХавана (покраина)159.273
11100GuanabacoaХавана (покраина)112.964
11200ReglaХавана (покраина)44.431
11300ХаванаХавана (покраина)2.163.824
11500MarianaoХавана (покраина)
14000CotorroХавана (покраина)
17100La LisaХавана (покраина)
19100La Habana ViejaХавана (покраина)95.383
19120Habana del EsteХавана (покраина)178.041
20100Пинар дел РиоПинар дел Рио (покраина)186.990
22200MantuaПинар дел Рио (покраина)10.797
22300Minas de MatahambreПинар дел Рио (покраина)34.419
22400ViñalesПинар дел Рио (покраина)27.129
22600Bahía HondaАртемиса (покраина)19.834
22700CandelariaАртемиса (покраина)12.675
22800San CristobalАртемиса (покраина)59.579
22900Los PalaciosПинар дел Рио (покраина)25.703
23000Consolación del SurПинар дел Рио (покраина)69.857
23100Сан Луис (Пинар дел Рио)Пинар дел Рио (покраина)6.690
23200San Juan y MartínezПинар дел Рио (покраина)
23300GuaneПинар дел Рио (покраина)16.548
24150SandinoПинар дел Рио (покраина)
25300Хувентуд
32100Arroyo NaranjoХавана (покраина)210.053
32200GuanajayАртемиса (покраина)25.258
32300CaimitoАртемиса (покраина)
32400BautaАртемиса (покраина)45.768
32500San Antonio de los BañosАртемиса (покраина)42.724
32600BejucalМајабеке (покраина)18.123
32700San José de las LajasМајабеке (покраина)54.847
32800JarucoМајабеке (покраина)20.207
32900Santa Cruz del NorteМајабеке (покраина)18.402
33000MadrugaМајабеке (покраина)33.798
33100
33200ХаванаХавана (покраина)2.163.824
33300Melena del Sur
33400BatabanóМајабеке (покраина)13.832
33500QuivicánМајабеке (покраина)12.919
33600Güira de MelenaАртемиса (покраина)69.879
33700AlquízarАртемиса (покраина)15.275
33800ArtemisaАртемиса (покраина)68.073
33900GüinesМајабеке (покраина)68.935
34340Melena del Sur
40100MatanzasМатанзас (покраина)146.733
42110CárdenasМатанзас (покраина)98.515
42200VaraderoМатанзас (покраина)20.000
42300MartíМатанзас (покраина)13.439
42400ColónМатанзас (покраина)63.882
42500PericoМатанзас (покраина)24.073
42600JovellanosМатанзас (покраина)47.164
42700Pedro BetancourtМатанзас (покраина)26.761
42800Матанзас (покраина)
42900Unión de ReyesМатанзас (покраина)33.646
43000Матанзас (покраина)
43100Jagüey GrandeМатанзас (покраина)54.363
43200CalimeteМатанзас (покраина)23.255
43300Los ArabosМатанзас (покраина)12.504
50100Santa ClaraВилја Клара (покраина)250.512
52100CorralilloВилја Клара (покраина)51.881
52200Quemado de GüinesВилја Клара (покраина)12.736
52400EncrucijadaВилја Клара (покраина)26.155
52500CamajuaníВилја Клара (покраина)
52610CaibariénВилја Клара (покраина)39.140
52700RemediosВилја Клара (покраина)34.108
52800PlacetasВилја Клара (покраина)55.408
52900CifuentesВилја Клара (покраина)40.142
53100RanchueloВилја Клара (покраина)43.695
53200ManicaraguaВилја Клара (покраина)41.532
53310Sagua la GrandeВилја Клара (покраина)62.073
55100CienfuegosСиенфуегос (покраина)186.644
57100Aguada de PasajerosСиенфуегос (покраина)23.606
57200CacocumОлгин (покраина)42.623
57300PalmiraСиенфуегос (покраина)23.078
57400LajasСиенфуегос (покраина)
57500CrucesСиенфуегос (покраина)24.906
57600CumanayaguaСиенфуегос (покраина)38.687
57700AbreusСиенфуегос (покраина)16.711
60100Sancti SpíritusСанкти Спиритус (покраина)127.069
62100YaguajayСанкти Спиритус (покраина)42.218
62200JatibonicoСанкти Спиритус (покраина)19.644
62300TaguascoСанкти Спиритус (покраина)
62410CabaiguánСанкти Спиритус (покраина)44.515
62500FomentoСанкти Спиритус (покраина)19.991
62600Тринидад (Куба)Санкти Спиритус (покраина)60.206
62700La SierpeСанкти Спиритус (покраина)16.937
64200Санкти Спиритус (покраина)
65100Ciego de ÁvilaСиего де Авила (покраина)142.027
67100ChambasСиего де Авила (покраина)24.114
67210MorónСиего де Авила (покраина)66.060
67300BoliviaСиего де Авила (покраина)
67400Primero de EneroСиего де Авила (покраина)17.934
67500Сиего де Авила (покраина)
67600FlorenciaСиего де Авила (покраина)19.811
67700MajaguaСиего де Авила (покраина)
67800VenezuelaСиего де Авила (покраина)16.601
67900BaraguáСиего де Авила (покраина)15.268
70100CamagüeyProvincia de Camagüey347.562
70200CamagüeyProvincia de Camagüey347.562
72100Carlos Manuel de CéspedesProvincia de Camagüey
72200EsmeraldaProvincia de Camagüey20.274
72300Provincia de Camagüey
72400MinasProvincia de Camagüey20.863
72510NuevitasProvincia de Camagüey54.022
72520NuevitasProvincia de Camagüey54.022
72530NuevitasProvincia de Camagüey54.022
72600GuáimaroProvincia de Camagüey39.358
72700SibanicúProvincia de Camagüey16.856
72810FloridaProvincia de Camagüey63.007
72820FloridaProvincia de Camagüey63.007
72830FloridaProvincia de Camagüey63.007
72900VertientesProvincia de Camagüey29.704
73000JimaguayúProvincia de Camagüey21.169
73100NajasaProvincia de Camagüey
73200Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
74110Carlos Manuel de CéspedesProvincia de Camagüey
74120Provincia de Camagüey
74130Provincia de Camagüey
74140Provincia de Camagüey
74150Provincia de Camagüey
74170Provincia de Camagüey
74180Provincia de Camagüey
74190Provincia de Camagüey
74200Provincia de Camagüey
74210Provincia de Camagüey
74220Provincia de Camagüey
74230Provincia de Camagüey
74250NuevitasProvincia de Camagüey54.022
74260NuevitasProvincia de Camagüey54.022
74270NuevitasProvincia de Camagüey54.022
74290Provincia de Camagüey
74300Provincia de Camagüey
74310Provincia de Camagüey
74320Provincia de Camagüey
74330Provincia de Camagüey
74340Provincia de Camagüey
74350ColombiaЛас Тунас (покраина)20.096
74360Provincia de Camagüey
74370NajasaProvincia de Camagüey
74380Provincia de Camagüey
74390Provincia de Camagüey
74400Provincia de Camagüey
74420Provincia de Camagüey
74430FloridaProvincia de Camagüey63.007
74440FloridaProvincia de Camagüey63.007
74450FloridaProvincia de Camagüey63.007
74460VertientesProvincia de Camagüey29.704
74470Provincia de Camagüey
74480VertientesProvincia de Camagüey29.704
74490Provincia de Camagüey
74500Provincia de Camagüey
74510Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
74520Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
74530Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
74540Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
74680Santa Cruz del SurProvincia de Camagüey34.601
75100Las TunasЛас Тунас (покраина)203.684
75500Las TunasЛас Тунас (покраина)203.684
77100ManatíЛас Тунас (покраина)13.278
77200Puerto PadreЛас Тунас (покраина)76.838
77300Jesús MenéndezЛас Тунас (покраина)51.002
77400Лас Тунас (покраина)
77500JobaboЛас Тунас (покраина)49.403
77600ColombiaЛас Тунас (покраина)20.096
77700AmancioЛас Тунас (покраина)41.523
80100HolguínОлгин (покраина)319.102
80500HolguínОлгин (покраина)319.102
82100GibaraОлгин (покраина)27.603
82300BanesОлгин (покраина)53.104
82400Олгин (покраина)
82500BáguanosОлгин (покраина)15.176
82600Олгин (покраина)
82800Urbano NorisОлгин (покраина)43.892
82900CuetoОлгин (покраина)26.527
83000MayaríОлгин (покраина)
83100Олгин (покраина)
83200Sagua de TánamoОлгин (покраина)18.282
83300Rafael FreyreОлгин (покраина)
83310MoaОлгин (покраина)92.852
85100BayamoГранма (покраина)192.632
87100Río CautoГранма (покраина)23.737
87200Cauto CristoГранма (покраина)21.159
87300JiguaníГранма (покраина)41.106
87400YaraГранма (покраина)28.944
87510ManzanilloГранма (покраина)128.188
87600CampechuelaГранма (покраина)25.069
87700Media LunaГранма (покраина)16.713
87800NiqueroГранма (покраина)18.771
87900PilónГранма (покраина)
88000Bartolomé MasóГранма (покраина)53.024
88100Гранма (покраина)
88200GuisaГранма (покраина)18.408
90100Сантјаго де Куба (покраина)
90400Santiago de CubaСантјаго де Куба (покраина)555.865
90600Santiago de CubaСантјаго де Куба (покраина)555.865
92100Сантјаго де Куба (покраина)
92200MellaСантјаго де Куба (покраина)
92300Сантјаго де Куба (покраина)
92610La MayaСантјаго де Куба (покраина)
92700Сантјаго де Куба (покраина)
92800Сантјаго де Куба (покраина)
94310Сантјаго де Куба (покраина)
95100Гвантанамо (покраина)
97100El SalvadorГвантанамо (покраина)
97310BaracoaГвантанамо (покраина)48.362
97500ImíasГвантанамо (покраина)
97600San Antonio del SurГвантанамо (покраина)
97700Manuel TamesГвантанамо (покраина)
97800CaimaneraГвантанамо (покраина)
97900Niceto PérezГвантанамо (покраина)
99370MaisíГвантанамо (покраина)28.276
99420Гвантанамо (покраина)

Куба

Куба (шпан. República de Cuba) — најголемата островска земја во групата на Големите Антили. Таа од сите страни е опколена со водите на Атлантскиот Океан на исток, Мексиканскиот Залив на север и Карипското Море на југ. Куба има издолжен облик во правец исток-се..  ︎  Страницата со Википедија Куба