Временска зонаВреме во Перу
Површина18.516 km²
Население29,9 милиони
Густина на население1.615 / km²
Поштенски Броеви00000, 00051, 00084 (2.678 повеќе)
Телефонски Броеви1, 41, 42 (22 повеќе)
Бизниси во Перу250.914
Градови361
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
01000 - 01831Амазон (регион)91
02000 - 02876Анкаш (регион)206
03000 - 03881Апуримак (регион)97
04000 - 04860Арекипа (регион)125
05000 - 05855Ајакучо (регион)140
06000 - 06861Кахамарка (регион)196
07000 - 07076Каљао17
08000 - 08851Куско (регион)169
09000 - 09890Уанкавелика (регион)116
10000 - 10891Уануко (регион)120
11000 - 11850Ика (регион)56
12000 - 12876Хунин (регион)165
13000 - 13871Ла Либертад (регион)139
14000 - 14841Ламбајеке (регион)69
15000 - 15123, 15300 - 15498, 15800 - 15846Provincia de Lima145
16000 - 16821Лорето (регион)89
17000 - 17800Мадре де Диос (регион)16
18000 - 18620Мокегва (регион)23
19000 - 19750Паско (регион)42
20000 - 20851Пиура (регион)118
21000 - 21896Пуно (регион)176
22000 - 22866Сан Мартин (регион)126
23000 - 23850Такна (регион)27
24000 - 24560Тумбес (регион)22
25000 - 25701Укајали (регион)28

Интерактивна мапа

(2.681) Поштенски Броеви во Перу

Поштенски БројГрадАдминистративен регионНаселениеПовршина
00000КускоКуско (регион)
00051ЛимаProvincia de Lima
00084КускоКуско (регион)
01000ChachapoyasАмазон (регион)1.317186,3 km²
01001ChachapoyasАмазон (регион)27.87813 km²
01100Сан Мартин (регион)1.23778 km²
01110ChurujaАмазон (регион)38331,8 km²
01120Сан Мартин (регион)298112,4 km²
01130Сан Мартин (регион)7.52575,2 km²
01131ShipasbambaАмазон (регион)1.2920,502 km²
01140CuispesАмазон (регион)98996,4 km²
01150Сан Мартин (регион)8.304221,7 km²
01151Сан Мартин (регион)0,282 km²
01160Сан Мартин (регион)7.9791.678,2 km²
01161YambrasbambaАмазон (регион)1,129 km²
01200Амазон (регион)368171,1 km²
01210QuinjalcaАмазон (регион)54982,4 km²
01220Амазон (регион)899141,6 km²
01230AsunciónАмазон (регион)23434,9 km²
01240Сан Мартин (регион)22828 km²
01250Сан Мартин (регион)1.659158,6 km²
01260ChisquillaАмазон (регион)339161,8 km²
01270CoroshaАмазон (регион)98564,2 km²
01280OllerosАмазон (регион)297106,7 km²
01300Амазон (регион)159120,1 km²
01305Амазон (регион)1.23274,7 km²
01310Амазон (регион)30740,4 km²
01315ChetoАмазон (регион)53866,3 km²
01320MolinopampaАмазон (регион)2.836340,2 km²
01325Амазон (регион)4.268861,3 km²
01330Амазон (регион)3.002202,5 km²
01335MendozaАмазон (регион)5.213102,1 km²
01340Амазон (регион)10.031225 km²
01341Амазон (регион)2060,125 km²
01345LongarАмазон (регион)1.48282,2 km²
01350Амазон (регион)647182,1 km²
01355Амазон (регион)90677,6 km²
01360MilpucАмазон (регион)46520,2 km²
01365Амазон (регион)40319,4 km²
01370Амазон (регион)3.226616,6 km²
01375Амазон (регион)32642,9 km²
01380ChirimotoАмазон (регион)1.822153,7 km²
01400Амазон (регион)80674,8 km²
01405Амазон (регион)646107,9 km²
01410Амазон (регион)799135,3 km²
01415LonguitaАмазон (регион)1.393109 km²
01420ColcamarАмазон (регион)2.131107,6 km²
01425LonguitaАмазон (регион)1.06458,6 km²
01430Амазон (регион)81387,7 km²
01435San Juan de LopecanchaАмазон (регион)32186,3 km²
Страница 1Следно

Перу

Перу (шпански: Perú, кечуански: Piruw, ајмарски: Piruw), официјално Република Перу ( República del Perú, Piruw Suyu, Piruw Republika) е независна држава која се наоѓа во во западниот дел на Јужна Америка. Перу се граничи со Еквадор и Колумбија на север, со Бра..  ︎  Страницата со Википедија Перу