Временска зонаСредноевропско време
Површина41 км²
Население110.859 (Повеќе детали)
Машко население53.982 (48,7 %)
Femaleенско население56.877 (51,3 %)
Средна возраст44,4
Поштенски Броеви2000, 2001, 2002 (18 повеќе)
Телефонски Број2
Градови5
Поштенски БроевиГрадБрој на поштенски кодови
2000 - 2002, 2500 - 2610Марибор17
2000 - 2002, 2500 - 2610Limbuš18

Интерактивна мапа

Демографска информација Марибор

Население110.859
Густина на население2.703 / km²
Машко население53.982 (48,7 %)
Femaleенско население56.877 (51,3 %)
Средна возраст44,4
Средна возраст за мажи42,3
Средна возраст за жени46,4
Бизниси во Марибор15.647
Население (1975)111.474
Население (2000)115.284
Промена на населението од 1975 во 2015 -0,6 %
Промена на населението од 2000 во 2015 -3,8 %

Марибор

Марибор (словенечки: Maribor) — втор најголем град во Словенија со население од 95,787 жители. Градот се наоѓа на реката Драва. Градот е седиште на истоимената општина, која пак има население од 112,642 жители. Марибор е универзитетски град, како и економски, ..  ︎  Страницата со Википедија Марибор