Временска зонаВреме во Уругвај
Површина17.615 км²
Население3,5 милиони
Густина на население197,4 / km²
Поштенски Броеви11000, 11100, 11200 (326 повеќе)
Бизниси во Уругвај63.893
Градови151
Поштенски БроевиАдминистративен регионБрој на поштенски кодови
11000 - 13000Departamento de Montevideo27
15100 - 16404, 90000 - 91800Канелонес (департман)65
20000 - 20500Departamento de Maldonado14
27000 - 27400Departamento de Rocha15
30000 - 30100Departamento de Lavalleja11
30201 - 30203, 94000 - 96500Флорида (департман)32
30302 - 35300Departamento de Treinta y Tres10
36100 - 37101Серо Ларго (департман)11
40000 - 41200Departamento de Rivera8
45000 - 45200Departamento de Tacuarembó13
50000 - 50200Departamento de Salto14
55000 - 55100Артигас (департман)10
60000 - 60300Departamento de Paysandú15
60400 - 65100Departamento de Río Negro6
70000 - 70800Колонија (департман)21
70700 - 75500Departamento de Soriano15
80000 - 80500Departamento de San José15
85000 - 85002Флорес (департман)2
97000 - 98000Дурасно (департман)10

Интерактивна мапа

(329) Поштенски Броеви во Уругвај

Поштенски БројГрадАдминистративен регионНаселениеПовршина
11000Departamento de Montevideo9.9441,627 км²
11100МонтевидеоDepartamento de Montevideo31.6511,997 км²
11200Departamento de Montevideo79.6814,397 км²
11300Punta CarretasDepartamento de Montevideo105.6097,2 км²
11400Punta GordaDepartamento de Montevideo117.41915,6 км²
11500CarrascoDepartamento de Montevideo28.99711,1 км²
11600BuceoDepartamento de Montevideo90.6008,9 км²
11700Departamento de Montevideo59.4508,4 км²
11800ReductoDepartamento de Montevideo95.5129,5 км²
11900Departamento de Montevideo79.48110,9 км²
12000Departamento de Montevideo74.52010 км²
12100MaroñasDepartamento de Montevideo31.3984,269 км²
12200МонтевидеоDepartamento de Montevideo
12300MangaDepartamento de Montevideo114.49919,8 км²
12400PeñarolDepartamento de Montevideo36.72385 км²
12500ColónDepartamento de Montevideo34.91576,8 км²
12600МонтевидеоDepartamento de Montevideo40.48855 км²
12700Departamento de Montevideo
12800Pajas BlancasDepartamento de Montevideo90.26992,1 км²
12900ConciliaciónDepartamento de Montevideo98.47617,8 км²
13000MaroñasDepartamento de Montevideo132.46890 км²
14000Colonia NicolichКанелонес (департман)
15000Paso de CarrascoКанелонес (департман)63.74447,2 км²
15001ShangrilaКанелонес (департман)
15002Departamento de San José
15003
15004
15005Ciudad de la CostaКанелонес (департман)
15006
15007
15008
15100Канелонес (департман)26.61267,9 км²
15101Канелонес (департман)
15102Канелонес (департман)
15103Канелонес (департман)
15104Канелонес (департман)
15105Канелонес (департман)
15200Estación AtlántidaКанелонес (департман)15.30746,6 км²
15300Parque del PlataКанелонес (департман)14.789124,3 км²
15400Канелонес (департман)5.707230,7 км²
15500Joaquín SuárezКанелонес (департман)50.86284,8 км²
15600Канелонес (департман)42.399410,1 км²
15700Канелонес (департман)30.01245,8 км²
15800Канелонес (департман)70.21654,2 км²
15900ProgresoКанелонес (департман)125.940209,4 км²
16000AtlántidaКанелонес (департман)
16001Villa ArgentinaКанелонес (департман)
16002Las ToscasКанелонес (департман)
16100Parque del PlataКанелонес (департман)
16200La FlorestaКанелонес (департман)
16201
16202Costa AzulКанелонес (департман)
16203
16300Канелонес (департман)
16301Costa AzulКанелонес (департман)
16302Costa AzulКанелонес (департман)
16303
16304
16305Канелонес (департман)
16306Santa LucíaКанелонес (департман)
16400Cuchilla AltaКанелонес (департман)
16401Departamento de Montevideo
16402
16403
16404JaureguiberryКанелонес (департман)
20000Departamento de Maldonado121.9581.250,6 км²
20001La BarraDepartamento de Maldonado
20002ManantialesDepartamento de Maldonado
20003
20004Sauce de PortezueloDepartamento de Maldonado
20005MaldonadoDepartamento de Maldonado
20100Punta del EsteDepartamento de Maldonado4.8236,1 км²
20200Departamento de Maldonado13.872151,9 км²
20300GeronaDepartamento de Maldonado10.250277,3 км²
20302SolísDepartamento de Maldonado
20303Playa VerdeDepartamento de Maldonado
20400Departamento de Maldonado32.2551.957,7 км²
20401GarzónDepartamento de Maldonado
20402Departamento de Maldonado
20500Departamento de Maldonado2.9401.405,9 км²
27000Departamento de Rocha27.2142.662,5 км²
27001La PalomaDepartamento de Rocha
27002Departamento de Rocha
27003Departamento de Montevideo
27004La PedreraDepartamento de Rocha
27100Departamento de Rocha12.7131.617,4 км²
27101Dieciocho de JulioDepartamento de Rocha
27102
27200Cabo PolonioDepartamento de Rocha10.2061.568,5 км²
27201Departamento de Rocha
27202Aguas DulcesDepartamento de Rocha
27204Punta del DiabloDepartamento de Rocha
27300Departamento de Rocha12.5284.476,8 км²
27301San Luis al MedioDepartamento de Rocha
27302CebollatíDepartamento de Rocha
27303VelázquezDepartamento de Rocha
27400La PedreraDepartamento de Rocha5.966201,7 км²
30000Departamento de Lavalleja47.6366.613 км²
30001MariscalaDepartamento de Lavalleja
30002PirarajáDepartamento de Lavalleja
30007Departamento de Lavalleja
30009Departamento de Lavalleja
30020Departamento de Lavalleja
30100Departamento de Lavalleja3.256390,1 км²
30200Departamento de Montevideo
30201Nico PérezФлорида (департман)
30202Флорида (департман)
30203Флорида (департман)
30204Cerro ChatoDepartamento de Treinta y Tres
30300Departamento de Lavalleja5.8391.816,5 км²
30301ZapicánDepartamento de Lavalleja
30302Departamento de Treinta y Tres
31100Departamento de Treinta y Tres4.7301.538,1 км²
33000Departamento de Treinta y Tres39.4385.335,2 км²
33002VergaraDepartamento de Treinta y Tres
33004Departamento de Treinta y Tres
34100ZapicánDepartamento de Lavalleja661596 км²
34200José Batlle y OrdóñezDepartamento de Lavalleja3.4191.047,3 км²
35100Departamento de Treinta y Tres312814,2 км²
35200Departamento de Treinta y Tres3.476680,7 км²
35300Santa Clara de OlimarDepartamento de Treinta y Tres3.0221.231,1 км²
36100TupambaéСеро Ларго (департман)1.185861,7 км²
36200Серо Ларго (департман)4.3972.447,1 км²
37000MeloСеро Ларго (департман)63.0197.442,1 км²
37001AceguáСеро Ларго (департман)
37002Isidoro NoblíaСеро Ларго (департман)
37003Серо Ларго (департман)
37004Серо Ларго (департман)
37005Fraile MuertoСеро Ларго (департман)
37006TupambaéСеро Ларго (департман)
37007Santa Clara de OlimarDepartamento de Treinta y Tres
37100Серо Ларго (департман)18.2981.934,2 км²
37101Plácido RosasСеро Ларго (департман)
40000Departamento de Rivera100.9272.408,6 км²
40001TranquerasDepartamento de Rivera
40002Minas de CorralesDepartamento de Rivera
40003VichaderoDepartamento de Rivera
40004LapuenteDepartamento de Rivera
40100TranquerasDepartamento de Rivera7.8811.684,7 км²
40200MasollerАртигас (департман)751607,4 км²
41100Departamento de Rivera5.5751.870,7 км²
41200Departamento de Rivera5.9633.397,2 км²
45000Departamento de Tacuarembó77.77514.850,8 км²
45001AcharDepartamento de Tacuarembó
45002CurtinaDepartamento de Tacuarembó
45003Departamento de Tacuarembó
45004TamboresDepartamento de Tacuarembó
45005Paso del CerroDepartamento de Tacuarembó
45006AnsinaDepartamento de Paysandú
45011Departamento de Montevideo
45017Departamento de Tacuarembó
45019Las ToscasDepartamento de Tacuarembó
45020Departamento de Tacuarembó
45021Departamento de Tacuarembó
45100Departamento de Tacuarembó15.3963.475,8 км²
45101Departamento de Tacuarembó
45200Departamento de Tacuarembó3.529800,1 км²
50000Departamento de Salto133.04514.202,7 км²
50001BelénDepartamento de Salto
50002Villa ConstituciónDepartamento de Salto
50003Termas del ArapeyDepartamento de Salto
50008Departamento de Salto
50009AlbisuDepartamento de Salto
50010Departamento de Salto
50012Departamento de Salto
50013BiassiniDepartamento de Salto
50018Departamento de Salto
50029Departamento de Salto
50032Departamento de Salto
50100Villa ConstituciónDepartamento de Salto3.226493,7 км²
50200Departamento de Salto2.261628 км²
55000Артигас (департман)53.8129.253,7 км²
55001Baltasar BrumАртигас (департман)
55002Tomás GomensoroАртигас (департман)
55003CuaróАртигас (департман)
55004Bernabé RiveraАртигас (департман)
55005Javier de VianaАртигас (департман)
55007Pueblo SequeiraАртигас (департман)
55008Paso CampamentoАртигас (департман)
55100Артигас (департман)22.0632.277,9 км²
60000Departamento de Paysandú102.9217.428,4 км²
60001QuebrachoDepartamento de Paysandú
60002AlgortaDepartamento de Río Negro
60003Piedras ColoradasDepartamento de Paysandú
60004Lorenzo GeyresDepartamento de Paysandú
60005Departamento de Paysandú
60008GuichónDepartamento de Paysandú
60009MerinosDepartamento de Paysandú
60010Departamento de Paysandú
60012Estación PorvenirDepartamento de Paysandú
60013Departamento de Paysandú
60017El EucaliptoDepartamento de Paysandú
60100Departamento de Paysandú7.4544.549,7 км²
60200QuebrachoDepartamento de Paysandú3.5861.218,7 км²
60300Departamento de Paysandú1.284179,6 км²
60400AlgortaDepartamento de Río Negro77797,3 км²
61100Departamento de Río Negro2.801368,8 км²
6500031.0631.311,5 км²
65001Departamento de Río Negro
65002Nuevo BerlínDepartamento de Río Negro
65100Departamento de Río Negro21.3615.097,1 км²
70000Колонија (департман)35.1291.153,7 км²
70001Juan L. LacazeКолонија (департман)
70002Departamento de Montevideo
70003Колонија (департман)
70004ConchillasКолонија (департман)
70005MigueleteКолонија (департман)
70006El SemilleroКолонија (департман)
70007BarkerКолонија (департман)
70100Колонија (департман)20.455911 км²
70101Nueva PalmiraКолонија (департман)
70102AgraciadaDepartamento de Soriano
70200RosarioКолонија (департман)12.653830,5 км²
70201Nueva HelveciaКолонија (департман)
70202ColónDepartamento de Montevideo
70203La PazКолонија (департман)
70204Колонија (департман)
70300Колонија (департман)13.983875,7 км²
70400ValdenseКолонија (департман)4.03643,8 км²
70500Колонија (департман)13.579161,7 км²
70600Колонија (департман)8.002324,5 км²
70700AgraciadaDepartamento de Soriano11.293514,6 км²
70800Колонија (департман)6.4291.304,8 км²
75000MercedesDepartamento de Soriano46.6312.450,4 км²
75001PalmitasDepartamento de Soriano
75002EgañaDepartamento de Soriano
75003RissoDepartamento de Soriano
75004Дурасно (департман)
75005Departamento de San José
75100Departamento de Soriano22.9562.248,6 км²
75101Cañada NietoDepartamento de Soriano
75200Departamento de Soriano11.6802.546 км²
75201Santa CatalinaDepartamento de Soriano
75202José Enrique RodóDepartamento de Soriano
75204Florencio SánchezКолонија (департман)
75205Departamento de Soriano
75300Santa CatalinaDepartamento de Soriano1.112161,8 км²
75400José Enrique RodóDepartamento de Soriano2.421395,9 км²
75500PalmitasDepartamento de Soriano2.539709,6 км²
80000Departamento de San José46.7002.924,7 км²
80001
80002Ecilda PaullierDepartamento de San José
80003Колонија (департман)
80004ItuzaingóDepartamento de San José
80005Rafael PerazzaDepartamento de San José
80006Departamento de San José
80007Departamento de San José
80100LibertadDepartamento de San José18.620585,1 км²
80101Delta del TigreDepartamento de San José
80102OrdeigDepartamento de San José
80200Departamento de San José2.794371,1 км²
80300Ecilda PaullierDepartamento de San José4.161323,8 км²
80400Departamento de San José4.449270,9 км²
80500Departamento de San José35.713150,8 км²
85000Флорес (департман)25.8735.593,5 км²
85001Ismael CortinasКолонија (департман)
85002AndresitoФлорес (департман)
90000Канелонес (департман)30.281347,3 км²
90001Los CerrillosКанелонес (департман)
90002San AntonioКанелонес (департман)
90100Los CerrillosКанелонес (департман)7.707277,5 км²
90200Santa LucíaКанелонес (департман)22.997428,7 км²
90201ProgresoКанелонес (департман)
90300ProgresoКанелонес (департман)
90400JuanicóКанелонес (департман)
90500Santa RosaКанелонес (департман)
90600San RamónКанелонес (департман)
90601Fray MarcosФлорида (департман)
90602ChamizoФлорида (департман)
90603Канелонес (департман)
90604San BautistaКанелонес (департман)
90700Santa LucíaКанелонес (департман)
90701Aguas CorrientesКанелонес (департман)
90702Канелонес (департман)
90800SauceКанелонес (департман)
91000PandoКанелонес (департман)
91001Канелонес (департман)
91002Empalme OlmosКанелонес (департман)
91003MontesКанелонес (департман)
91004Estación MiguesКанелонес (департман)
91005Estación MiguesКанелонес (департман)
91006SocaКанелонес (департман)
91007Канелонес (департман)
91008Estación TapiaКанелонес (департман)
91100San RamónКанелонес (департман)8.388309,7 км²
91200San BautistaКанелонес (департман)4.058198 км²
91300San AntonioКанелонес (департман)3.535210,1 км²
91400Santa RosaКанелонес (департман)5.421112,8 км²
91401BolívarКанелонес (департман)
91500SauceКанелонес (департман)12.297238,3 км²
91600Канелонес (департман)7.557376,6 км²
91700MiguesКанелонес (департман)6.036466,6 км²
91800TalaКанелонес (департман)8.106308 км²
94000Флорида (департман)40.3193.327,2 км²
94001Sarandí GrandeФлорида (департман)
9400225 de AgostoФлорида (департман)
94003MendozaФлорида (департман)
94004La CruzФлорида (департман)
9400525 de MayoФлорида (департман)
94006Mendoza ChicoФлорида (департман)
94007CardalФлорида (департман)
94008Capilla del SauceФлорида (департман)
94009Флорида (департман)
94010Флорида (департман)
94011Флорида (департман)
94012Флорида (департман)
94100Флорида (департман)8.1401.926,2 км²
94101Alejandro GallinalФлорида (департман)
94102Флорида (департман)
9510025 de MayoФлорида (департман)2.394192,4 км²
95200CardalФлорида (департман)1.396107,8 км²
95300Флорида (департман)56856,8 км²
9540025 de AgostoФлорида (департман)1.9246,4 км²
95500MendozaФлорида (департман)1.127162,6 км²
95600Mendoza ChicoФлорида (департман)994135,4 км²
96100ChamizoФлорида (департман)1.218218,6 км²
96200ChamizoФлорида (департман)3.542287,9 км²
96300Флорида (департман)2.658439,3 км²
96400Флорида (департман)424214,9 км²
96500Флорида (департман)1.441811,9 км²
97000Дурасно (департман)47.94510.588,8 км²
97002BlanquilloДурасно (департман)
97003Дурасно (департман)
97004La PalomaДурасно (департман)
97005Дурасно (департман)
97006Santa BernardinaДурасно (департман)
97007Дурасно (департман)
97100Sarandí del YiДурасно (департман)
98000Sarandí del YiДурасно (департман)9.3274.038,6 км²

Уругвај

Уругвај (шпански: Uruguay) или официјално Источна Република Уругвај (República Oriental del Uruguay) е држава во југоисточниот дел на Јужна Америка. Уругвај е дом на 3.46 милиони луѓе од кои 1.7 милиони живеат во главноот град Монтевидео и неговата метрополитс..  ︎  Страницата со Википедија Уругвај